U hebt niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

125 leerzame apps & websites

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Voorwoord

Het is nog maar zo kortgeleden dat kinderen internet helemaal niets aan vonden. Als je in 2001 aan kinderen vroeg wat ze liever wilden doen, op internet of buiten spelen, dan kozen ze voor buiten spelen.

De internetverbinding was zo traag, dat de kindersites nauwelijks aan hen besteed waren. Voor spelletjes op de cd-rom waren ze nog wel te interesseren. Er is veel gebeurd sinds die tijd. Eerst kwam er razendsnel internet, daarna deden smartphones hun intrede. Gevolgd door de tablets met schermen die je kunt aanraken. Met deze ontwikke- lingen kwam er ook een overvloed aan nieuwe digitale inhoud. Maar hoe gevuld

de appstores ook waren, lange tijd hield het niet over met de content voor kinderen. Het was allemaal net niet goed genoeg.

Dat is nu gelukkig wel anders, wekelijks komen er prachtige apps bij. Steeds meer educatieve apps ook, die geschikt zijn voor in de klas en thuis. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk kiezen is. Hoe maak je onderscheid tussen wat goed is, en wat niet?

Mijn Kind Online, een website van Kennisnet, zet in deze publicatie goede en leerzame apps en sites voor kinderen tussen 4 en 12 jaar op een rij. Daarnaast geven we ook suggesties hoe je sommige apps in de klas kunt inzetten.

Remco Pijpers, strategisch adviseur Stichting Kennisnet

Hoe maak je onderscheid tussen wat goed is en wat niet?

Remco Pijpers

Inhoudsopgave

Zoek en tel op kleur

Vrolijk kleutertasje: Mijn eerste rapport Letterschool

Thinkrolls 2 Lolas rekentrein Pepi Tree Monsters en autos Astropolo Robots

Bop Underwater Loopimal Kikker

Tip van de expert: Seizoenen

Heppi naar bed met Jop de Giraf Wij gaan op berenjacht

Boer Boris gaat naar zee Pigmentus de kleurentovenaar Noa Tovervijver

Storm & Skye Slaap Lekker Circus

Jip en Janneke, winkeltje spelen Roodkapje, een sprookje in 3D

Tip van de expert: Bas op de kinderboerderij

2

3

Wat een kind vandaag

kan doen met hulp, kan het morgen zelfstandig.

Psycholoog Lev S. Vygotski (1896-1934)

Zo herken je kwaliteit

Het assortiment apps en websites voor kinderen is groot.

Hoe herken je in dit aanbod de goede en leerzame exemplaren? Remco Pijpers geeft tips om kwaliteit van pulp te onderscheiden.

Echt leerzame apps zijn getest door wetenschappers op educatief gehalte, of de makers hebben overduidelijk het werk van ontwikkelingspsychologen als Maria Montessori en Jean Piaget gelezen en hun inzichten een plaats gegeven in de app. Een goede educatieve app rust op vier pilaren, laat

Amerikaans onderzoek zien.

1 | De app zet aan tot actief denken en zet de hersens aan

Moet een kind met zijn vinger een ruimteschip van koers laten veranderen, dan is dat niet leerzaam. Gebruikt een kind een navigatiekaart om te bepalen welke kant het ruimteschip uit moet, dan is dat wel leerzaam. Kortom, stimuleert een app minds on-activiteiten?

2 | De app houdt een kind betrokken

Dat betekent dat een app niet vol staat met toeters en bellen, die door een kind kunnen worden aangeraakt. Ze leiden af en daardoor nemen kinderen minder op en leren ze minder.

3 | De app is betekenisvol

Grijpt een app terug op bestaande kennis van kinderen en borduurt die voort op de leefwereld van een kind? Voegt de app nieuwe en voor een kind

4

relevante kennis toe? Moet een kind bijvoorbeeld een driehoek aanwijzen naast het vierkant en de cirkel of wordt het kind uitgedaagd een driehoek te zien in de eigen woonkamer door daar fotos van te maken en die een plaats te geven in de app?

Worden er beloningen en complimenten uitgedeeld na inzet? Neemt het spelen van de app niet te veel tijd in beslag? Kunnen kinderen zelf gemakkelijk het menu of het beginscherm terugvinden?

4 | De app zet aan tot sociale interactie

Moedigt de app aan om iets te doen samen met andere kinderen of met

de leerkracht of een ouder? Van die interactie steekt een kind het meeste op.

Waar kun je nog meer op letten om de kwaliteit van kinder-apps te beoordelen?

Het uiterlijk

Is de app of website leuk, overzichtelijk en visueel aantrekkelijk om te zien?

Ondersteunt het uiterlijk de inhoud en het doel van het spel of de educatieve doelstelling van de app of website?

Zet de vormgeving aan tot interactie en snappen kinderen wat de bedoeling is?

Wordt er gebruikgemaakt van herkenbare iconen?

Wordt er naast beeld ook gebruikgemaakt van goed verstaanbaar geluid? Zijn de teksten goed geschreven en afgestemd op de doelgroep?

Het gebruik

Sluit de inhoud en het gebruik van de app aan op het niveau van het kind en de belevingswereld?

Is de navigatie door de app of website gemakkelijk te begrijpen? Is er bij het ontwerp, de inhoud en navigatie van de app rekening gehouden met de educatieve component?

Is de inhoud toegankelijk met diverse apparaten en besturingssystemen? Neemt het kleine kinderen genoeg bij de hand, maar laat het ze

wel zelf ontdekken?

De betrouwbaarheid

De afzender/maker van de app of website wordt vermeld en is te benaderen via de contactgegevens.

De app of website geeft duidelijk aan wat gebruikers ermee kunnen. Is de commerciele doelstelling duidelijk en zijn eventuele reclame- boodschappen herkenbaar?

Is er informatie voor ouders beschikbaar over het doel en de leeftijds- groep van de app of de website?

Is er een verleiding om geld uit te geven via de app, bijvoorbeeld door middel van in-app aankopen?

Is het voor kinderen mogelijk om informatie over zichzelf en anderen te delen via de app of website?

Zijn de privacyinstellingen in orde en niet in strijd met de wet? Wordt er geen onnodige informatie over de gebruiker verzameld? Wordt er bij een eventuele registratie verzocht om dit samen met een ouder in te vullen?

Linkt de website of app niet naar andere websites of apps die ongeschikt zijn voor de doelgroep?

Een belangrijk stap in de ontwikkeling van een kind is concentratie. Een kind dat zich kan concentreren is ontzettend blij.

Pedagoog Maria Montessori (1870-1952)

5

Tips van Mediasmarties

Mediasmarties.nl geeft onafhankelijk advies over kinder- media zodat ouders een goede keuze kunnen maken uit het enorme media-aanbod. Ilona Jens van Media Smarties geeft drie tips bij het kiezen van een app:

1 | Gratis is niet per definitie goed

Veel ouders kiezen eerder voor een gratis app dan voor een betaalde app. Maar gratis is niet altijd beter. Sterker nog: gratis apps bevatten vaak juist in-app aankopen of advertenties, die hinderlijk kunnen zijn of waardoor je kind per ongeluk iets kan kopen. Bij betaalde apps worden inkomsten al gehaald uit de aanschafprijs en zijn er geen reclames en minder tot geen in-app aankopen.

2 | Kijk naar wie de makers zijn

In de appstore staat vaak een verwijzing naar de maker van de app. Bekijk de website en zoek naar informatie over de makers. Wat voor apps hebben ze eerder gemaakt? Wat zijn hun doelstellingen?

Is de app getest in de doelgroep en staat er omgeschreven waarom het past bij de doelgroep? Zo ontdek je of een app betrouwbaar is. Een promofilmpje geeft een eerste indruk, maar het is nog beter als je de app kunt testen voor je tot aankoop overgaat.

De favorieten van

Olaf de Groot

van Kennisnet

Er zijn apps waar geen discussie over mogelijk is: het zijn meesterwerken. De apps van Toca Boca (zoals Toca Store, Toca Dance en Toca Blocks) vind ik tot die categorie behoren, maar ook Play Osmo is buitencategorie. Play Osmo is niet alleen een app, maar ook een iPad-houder en een spiegel. De spiegel hang je over de camera. Door de spiegel ziet de camera wat een kind doet. Tekenen bijvoorbeeld of een tangram leggen.

Voor de attributen moet je behoorlijk in de buidel tasten, maar gelukkig zijn de bijbehorende apps gratis.

Masterpiece spant de kroon! Deze app stelt kinderen in staat een foto of een plaatje heel precies na te tekenen. Echt magisch.

Bij Tangram for Osmo lossen kinderen tangram-puzzels op. Leg de tangram-steentjes maar neer, zoals wordt afgebeeld op de iPad. De camera ziet of je het goed hebt gedaan, en dat krijgen kinderen ook direct te zien. Het mooie van de Play Osmo is dat het kinderen laat spelen met een iPad en met hele tastbare dingen als puzzelstukjes en blokken, van het platte vlak naar 3D!

3 | Win meningen in

Om meer te weten te komen over een app, kun je het beste kijken naar wat andere gebruikers erover zeggen. Vaak schrijven zij eerlijk en waardevol over hun ervaringen. De beste meningen krijg je van mensen die je kent, maar in de appstore en op onafhankelijke websites als Mediasmarties.nl staan ook veel reviews.

Het voornaamste doel van onderwijs moet

zijn dat men in staat moet zijn om nieuwe dingen te doen, niet alleen te herhalen wat andere generaties gedaan hebben.

Psycholoog Jean Piaget (1896-1980)

6

Kindvriendelijke instellingen

Wil je dat kinderen onbezorgd op een tablet of smartphone kunnen spelen? Met de juiste instellingen kunnen ze er veel plezier aan beleven.

Tip 1 Houd je wachtwoord waarmee je apps online koopt geheim

Zo kunnen kinderen geen apps kopen zonder toestemming.

Tip 2 Beveilig je tablet en smart- phone met een toegangscode

Dit is vooral handig bij kleinere kinderen, want dan moet jij het scherm van het apparaat voor ze ontgrendelen en kun je afspraken maken over hoe lang ze spelen en wanneer ze spelen.

Bij de iPad en iPhone kun je een cijfercode als volgt activeren: ga bij Instellingen naar Toegangs- code. Kies Zet code aan en stel de cijfercode in. De nieuwste iPads en iPhones hebben ook een identiteitssensor waarmee je het apparaat met een vingerafdruk kunt ontgrendelen. Je kunt

de vingerafdruk van je kind toevoegen als het zelfstandig met het apparaat mag spelen.

Bij een Android-toestel kun je het scherm beveiligen met een wachtwoord, een pincode of een veegpatroon. Dit kun je doen door naar Instellingen te gaan en daar te kiezen voor locatie en beveiliging en schermvergrendeling. Hier kun je het soort beveiliging instellen.

Ook bij een Windows Phone of Tablet kun je via Instellingen en Vergrendelingsscherm een wachtwoord instellen.

Tip 3 Beveilig apps met een wachtwoord

Via een speciale instelling kun je ook het installe- ren en kopen van apps onmogelijk maken en in-app aankopen blokkeren. Deze beperkingen stel je bij een iPad of iPhone in bij: Instellingen. Ga vervolgens naar Algemeen en kies voor Beperkingen. Kies Schakel beperkingen in. Type vervolgens een persoonlijke code en selecteer de apps die ontoegankelijk gemaakt moeten worden.

Meer lezen over dit onderwerp?

Op mijnkindonline.nl vind je meer informatie.

Geen verrassings- aankopen meer

Door een verandering in de instellingen bij de app-stores van Google en Apple is het tegenwoordig een stuk lastiger om per ongeluk voor een klein kapitaal aan levens, wapens of munten te kopen in een app. Je kunt namelijk zelf instellen hoe je wilt overgaan tot een betaling.

Als je de optie selecteert dat je bij elke betaling opnieuw je wachtwoord wilt invullen, kan er eigenlijk niets misgaan. Online games bevatten nog steeds veel verleidingen om iets te kopen, maar je kunt er als ouders wel controle op houden en je kind ermee leren omgaan.

7

Onderbouw

4-6 jaar

8

Wat doen kinderen met media?

Onderbouw 4-6 jaar

In het algemeen groeien leerlingen die nu in de onderbouw zitten op met mobiele apparaten. Hoe tablets werken, dat weten ze al. Ze kunnen zelfstandig apps openen en ook het navigeren binnen en tussen applicaties om te ontdekken wat ze ermee kunnen, snappen ze. Het liefst gebruiken kleuters media samen met een ouder of leerkracht, maar zelfstandig

lukt ook.

Hoe lang?

Er zijn geen vaste regels voor de schermtijd van een kind. Het maken van afspraken hierover is een kwestie van gezond verstand. Een richtlijn van tien tot vijftien minuten per keer, met een maximum van een uur, is aan te raden. Ook televisiekijken valt onder deze schermtijd.

Welke apps zijn geschikt?

Talige apps of apps met reclame kunnen nog lastig zijn. Jonge kinderen houden van duidelijke, kleurige apps zoals die van Juf Jannie en

Toca Boca. Het liefst hebben de apps weinig snelheid en een simpele verhalende inhoud. Bij gebruik van apps in een kleuterklas is het leuk als ze aansluiten bij een actueel thema of leerdoelen die je wilt behalen. Vaak loont het de moeite om te investeren in betaalde apps.

Zorg voor een stevig hoes die je om het tablet of je smartphone kunt doen. Richt het apparaat zo in dat voor de kinderen duidelijk is welke apps voor hen bedoeld zijn. Maak bijvoorbeeld een mapje aan waarin je alle apps voor je kind bewaart.

Gebruikstip voor in de klas

Als je een scherm wilt delen met leerlingen, kun je gebruikmaken van ProConnect, Mentimeter, Nearpod of Socrative. Deze apps maken het mogelijk om een tekeningen vanaf het digibord naar de tablets van leerlingen te sturen. Je kunt dan bijvoorbeeld een huisje tekenen op het digibord dat kinderen zelfstandig kunnen afmaken op hun tablet. Laat ze het huisje een rode deur geven en bloemen tekenen in de tuin. Aan het einde kunnen ze hun tekeningen weer terugsturen zodat je het eindresultaat klassikaal kunt bekijken op het digibord.

Zoektips

Meer interessante apps vind je op de websites van

Susan Spekschoor, Eveline Kaleveld, Kleutertabletportaal of Meester Sander. Ook MyBee, Snugger en Applab van Cinekid geven een goede selectie.

9